همه چیز درباره انواع بلبرینگ و کاربرد آن‌ ها

برخی از قطعات مکانیکی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته و جزو اجزای حیاتی سیستم های فنی محسوب می شوند. بلبرینگ نیز یکی از حیاتی ترین قطعات مورد استفاده در سیستم فنی خودرو می باشد که در انواع ماشین آلات صنعتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. شناخت این قطعه و عملکرد آن در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این قطعه در بسیاری از وسایل مکانیکی که در طول روز مورد استفاده قرار می گیرند، به کار رفته است. هواپیما، خودروهای شخصی، صندلی های چرخان و … همگی از وسایلی هستند که در ساخت آن ها از ball bearing استفاده کرده اند. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با همه چیز در رابطه با انواع بلبرینگ و کاربرد آن ها آشنا کنیم.

 

بلبرینگ چیست

بلبرینگ (ball bearing) چرخ دنده ای توپی شکل است که به منظور چرخش وسایل مورد استفاده قرار می گیرد. این قطعه موجب می شود تا وسایل هنگام چرخش دچار اصطکاک و سایش روی یکدیگر نشوند. از طرفی برای چرخاندن وسایل سنگین و بزرگ استفاده از این قطعه الزامی می باشد. اگر بخواهیم ball bearing را با توجه به محل استفاده از آن دسته بندی کنیم باید به دینام، فرمان، چرخ، گیربکس، پلوس، اکسل و هرزگرد اشاره نماییم.

 

مهم ترین وظایف این قطعه نیز عبارتند از:

  • ایجاد اصطکاک به دلیل تولید گرمای بالا منجر به از دست رفتن انرژی می شود. مهم ترین وظیفه ball bearing نیز پیشگیری از اصطکاک میان قطعات است.
  • استفاده از این قطعه کمک می کند تا انتقال قدرت میان قطعات مختلف راحت تر انجام شود و هنگام انتقال نیرو هیچ گونه اصطکاکی میان قطعات مختلف اتفاق نیفتد.
  • عدم سایش سطوح و قطعات نیز از دیگر وظایف اساسی ball bearing است. ساییدگی قطعات روی یکدیگر می تواند منجر به خوردگی سطوح شود که این قطعه از بروز آن جلوگیری می کند.

 

مشخصات فنی بلبرینگ

مشخصات فنی بلبرینگ به کد هایی گفته میشود که بر روی این قطعات حک شده و به نوعی شناسه بلبرینگ به حساب می آید. این کد متشکل از اعداد، حروف، پیشوند و پسوند هایی است که هر کدام به یک مشخصه فنی اشاره میکنند.

بلبرینگ ها بر اساس شکل ظاهری، کارکرد، جنس ساخته شده، نوع طراحی، اندازه قطر داخلی، قطر خارجی و اطلاعاتی از این قبیل به دسته بندی های مختلفی تقسیم میشوند؛ مشخصات فنی نشانگر موارد ذکر شده است و باعث میشود تا با خواندن یک خط کد بتوان به تمامی اطلاعات مورد نیاز در مورد بلبرینگ دست یافت.

همچنین در هنگام تعویض بلبرینگ باید با استفاده از کد بلبرینگ نسبت به خرید بلبرینگی دقیقا مشابه آن اقدام شود تا دستگاه بتواند به طور صحیح به کار خود ادامه دهد.

 

همه چیز درباره انواع بلبرینگ و کاربرد آن‌ ها

 

ساختار و اجزای تشکیل دهنده بلبرینگ

قطعه بلبرینگ از قسمت های کوچک تری تشکیل شده که هر کدام از آن ها وظیفه مشخصی را بر عهده دارند. این قطعات عبارتند از:

  • قفسه 

قفسه قسمت نگهدارنده ساچمه است که از برخورد ساچمه ها با یکدیگر جلوگیری می کند و مسیر حرکتی آن ها را مدیریت می نماید. این قفسه ها با توجه به نوع بلبرینگ در سه مدل پرس شده، جامد و پلیمری ساخته می شوند. جنس قفسه جامد از برنج و فولاد بوده و قفسه پلیمری نیز پلاستیکی می باشد. ورق های برنجی و فولادی نیز متریال مورد استفاده در ساخت قفسه های پرس شده هستند. توجه داشته باشید که قفسه نقش بسیار موثری در عملکرد ball bearing دارد.

 

  • کاسه نمد 

این قطعه بلبرینگ از نشتی موادی مانند روغن هیدرولیک به داخل کیج ها پیشگیری می نماید. کاسه نمد دارای خاصیت ارتجاعی بوده که به عملکرد بهتر ball bearing کمک می کند. این قطعه در دو مدل تماسی و غیرتماسی مورد استفاده قرار می گیرد و حرارت محیط می تواند در تعیین طول عمر کاسه نمد نقش موثری داشته باشد.

توجه داشته باشید وجود کاسه نمد در بلبرینگ ها الزامی نیست و بسیاری از مدل های این قطعات صنعتی فاقد کاسه نمد هستند.

 

  • ساچمه 

ساچمه ها نیز از دیگر قسمت های بلبرینگ هستند که از فولاد کروم، پلاستیک یا سرامیک ساخته می شوند. این قطعات در انواع مخروطی، گرد، استوانه ای، بشکه ای و سوزنی مورد استفاده قرار می گیرند. مهم ترین کاربرد ساچمه ها کمک به حرکت روان ball bearing است.

 

  • رینگ داخلی و خارجی 

رینگ یا کنس نیز مهم ترین قسمت بلبرینگ است که با استفاده از فولاد آلیاژی (میزان خلوص بالا) تولید می شود. این قطعه وظیفه نگهداری ساچمه ها را در طول حرکت بر عهده دارد. این قطعه را با استفاده از پلاستیک نیز می سازند که البته نسبت به رینگ فولادی مقاومت کمتری دارد.

 

کاربرد بلبرینگ

بلبرینگ ها از جمله قطعاتی هستند که در تمامی دستگاه ها و ماشین های مکانیکی کاربرد دارند. این بیرینگ های غلتشی به اندازه ای برای صنعت اهمیت دارند که بدون وجود آنها قادر به ایجاد هیچ حرکتی نخواهیم بود، چرا که گرمای ایجاد شده در اثر اصطکاک تمام توان دستگاه را مصرف میکند.

 

از طرفی ساییدگی و خوردگی قطعات در اثر کشیده شده آنها بر روی یکدیگر باعث میشود تا قطعات صنعتی به سرعت فرسوده شده و از بین بروند. از بلبرینگ ها در تمام صنایع مانند خودروسازی، نفت و گاز، کشتیرانی، ساخت راه آهن و لوکوموتیو، هوا فضا و همچنین ساخت دستگاه های صنایعی مانند نساجی، صنایع غذایی و حمل و نقل استفاده میشود.

 

نحوه عملکرد بلبرینگ

نحوه عملکرد بلبرینگ به این صورت است که بار از سمت حلقه خارجی وارد میشود و توسط ساچمه ها مهار شده و در نهایت به حلقه داخلی منتقل میشود. در این میان ساچمه ها به دلیل شکل منحصر به فرد خود میتوانند بار وارد شده را به صورت یکنواخت منتقل کنند.

ساچمه ها به شکل گرد طراحی شده اند تا اصطکاک به وجود آمده در اثر حرکت دو قطعه به حداقل ممکن برسد، از طرفی در بین آنها و حلقه های داخلی و خارجی از روان کننده استفاده میشود که خود به جلوگیری از اصطکاک کمک شایانی میکند.

 

همه چیز درباره انواع بلبرینگ و کاربرد آن‌ ها

 

انواع بلبرینگ

بلبرینگ را می توان با توجه به بار وارده بر آن ها به انواع مختلفی تقسیم بندی نمود که با توجه به کاربردشان به شرح زیر می باشند.

این قطعه جزو پرکاربردترین بلبرینگ های موجود در بازار است که می تواند بار شعاعی بالایی را تحمل کند. از مهم ترین کاربردهای این قطعه می توان به ساخت ماشین آلات کشاورزی، ساختمانی، نوار نقاله، خودروسازی، چرخ های خودرو، دینام، جعبه فرمان و پلوس اشاره داشت.

 

این بلبرینگ می تواند بار شعاعی و محوری را به طور همزمان تحمل نماید. زمانی که زاویه تماس در این قطعه افزایش می یابد تحمل بار شعاعی نیز افزایش پیدا می کند. ساخت دستگاه تراش، فرز دور بر، CNC و ماشین آلات صنعتی از مهم ترین کاربردهای این قطعه می باشند.

 

این نوع از بلبرینگ ها می توانند تغییرات زاویه ای جزئی را تحمل کرده و بارهای سبک را تحمل کنند. به همین دلیل است که از آن ها بیشتر در سیستم های مکانیکی استفاده می شود.

 

این قطعه نوعی ball bearing دوار است که منجر به سهولت در حرکت میان قطعات مکانیکی می شود. از این قطعه معمولا برای ساخت تجهیزات صنعتی با بار محوری استفاده می گردد.

 

این قطعه دقت بالایی روی حرکت آزادانه قطعه به یک جهت را دارد و حرکت راحتی را در مسیر خطی ایجاد می نماید. اتوماتیک بودن این قطعه موجب می شود تا ایمنی بالایی داشته باشد. به همین دلیل در تجهیزات تصویربرداری و اشعه ایکس بسیار کاربردی است.

 

  • بلبرینگ‌ های مینیاتوری و کاربرد آن ها

کوچک ترین نوع ball bearing مدل مینیاتوری می باشد که نیروی کمی از اجسام دریافت می کند. ساخت گیربکس مینیاتوری و قطب نما از جمله کاربردهای این قطعه می باشند.

 

  • بلبرینگ‌ شعاعی و کاربرد آن ها

از پرکاربردترین نوع بلبرینگ ها می توان به مدل شعاعی اشاره داشت. عملکرد فوق العاده در کنار تحمل بار بالا از مهم ترین دلایل محبوبیت آن هاست. به همین دلیل در ساخت اسباب بازی، وسایل نقلیه و سیستم های قرقره ای مورد استفاده قرار می گیرند.

 

بلبرینگ های ایگرگ که با نام یاتاقان های ایگرگ نیز شناخته میشوند به گونه ای از یاتاقان های غلتشی گفته میشود که ترکیبی از بلبرینگ شیار عمیق و یک قاب محافظ بوده و دارای کاربرد های فراوانی در صنعت میباشند.

 

نصب و جا زدن بلبرینگ

بلبرینگ ها قطعاتی حساس هستند که باید با احتیاط و دانش کامل آنها در محل مورد نظر خود نصب کرد، چرا که کارکرد صحیح و همچنین طول عمر بلبرینگ به درست جا زدن آن بستگی دارد.

یکی از مهمترین نکات مهارت داشتن فرد برای نصب بلبرینگ است، از آنجایی که بلبرینگ ها و شفت ها دارای شیب حدودا 20 درجه در هر سر خود هستند، فرد متخصص میتواند به آسانی با استفاده از ابزار هایی نظیر آچار گلویی خاردار و آچار گلویی سنگین این قطعه را در جای خود نصب کرده و جا بزند.

همچنین برای نصب بلبرینگ پاکیزگی و تمیزی محیط اهمیت ویژه ای دارد، اما باید توجه داشت که مواد پاک کننده با بلبرینگ برخورد نکنند، چرا که ممکن است در روانکاری آن مشکلاتی ایجاد شود.

 

روانکاری بلبرینگ

روانکاری یکی از اصلی ترین عوامل در ارتباط با بلبیرینگ ها به حساب می آید، چرا که ماده روانکار باعث تسهیل حرکت شده و همچنین طول عمر قطعه را بالا میبرد. روانکاری بلبرینگ ها اصطکاک را کاهش داده و باعث میشود قطعات داخلی بلبرینگ دچار خوردگی و ساییدگی نشوند، علاوه بر آن لرزش بلبرینگ را نیز کم میکند و همچنین در بسیاری از مواقع به آب بندی بلبرینگ نیز کمک میکند.

 

برای روانکاری بلبرینگ ها میتوان از روغن های صنعتی و یا گریس ها استفاده کرد که هر یک دارای معایب و مزایای مشخصی بوده و عموما طراحان در زمان طراحی و ساخت قطعه روانکار مورد نیاز آن را نیز تعیین میکنند.

 

همه چیز درباره انواع بلبرینگ و کاربرد آن‌ ها

 

نوع تحمل بارهایی که بر بلبرینگ ها وارد می شود

بارهای وارده بر انواع ball bearing به دو نوع محوری و شعاعی تقسیم بندی می شوند. به همین دلیل است که این قطعه را با توجه به بار وارده به سه دسته شعاعی، محوری و شعاعی- محوری دسته بندی می کنند. بارهای شعاعی به قسمت شعاع رینگ (خد تنظیم و شیار عمیق) فشار وارد می کنند. در صورتی که بارهای محوری تنها مرکز رینگ (کف گرد) را تحت فشار قرار می دهند. بارهای شعاعی- محوری نیز از چند جهت به رینگ (تماس زاویه ای) فشار می آورند.

 

انواع واشر یا آب بند در بلبرینگ ها

انواع واشرها در بلبرینگ به دو نوع فلزی و پلاستیکی دسته بندی می گردند.

  • فلزی: در محیط های فاقد رطوبت کاربرد داشته و از خروج گریس و همچنین زنگ زدگی بلبرینگ جلوگیری می نماید.
  • پلاستیکی: کاربردی در محیط های مرطوب است و از نفوذ آب یا رطوبت به داخل قطعه پیشگیری می کند.

 

نکات مهم در نگهداری و استفاده از بلبرینگ ها

برای استفاده و نگهداری از ball bearing به موارد زیر توجه داشته باشید.

  • یاتاقان را به درستی نصب کنید تا منجر به خرابی نشود.
  • به طور مرتب عملکرد دستگاه (ظاهر، صدا و عملکرد) را بررسی کنید.
  • یاتاقان ها را پس از خراب شدن بلافاصله تعویض نمایید.
  • محل نگهداری از ball bearing باید سرد، خشک و دارای تهویه باشد.
  • محل ذخیره سازی این قطعه باید فاقد پنجره و گردش هوا باشد.
  • سطح روان کاری را دائما چک کنید.

 

پسوند های انواع بلبرینگ

پسوند ها قسمتی از شماره فنی بلبرینگ به حساب می آیند که نقشی اساسی در نام گذاری انواع بلبرینگ ایفا میکنند. پسوند ها که متشکل ار اعداد و حروف هستند در قسمت انتهایی مشخصات فنی ظاهر شده و اطلاعاتی از قبیل نوع ساخت، طراحی، جنس قفسه نگهدارنده و غیره را در خود حفظ میکنند.

ماهان تجهیز صنعت ایرانیان برای آشنایی شما عزیزان با پسوند ها و مشخصات فنی انواع بلبرینگ، آنها را در جدولی جمع آوری کرده و شما خوانندگان میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر به جدول پسوند های بلبرینگ دسترسی باشید.

 

راهنمای خرید بلبرینگ

بهترین راه خرید بلبرینگ استفاده از نمایندگی های معتبر است، چرا که متاسفانه تعداد محصولات تقلبی در بازار زیاد است و تشخیص بلبرینگ اصلی هم کار تخصصی به حساب می آید؛ در این شرایط تنها راه برای اطمینان از اصالت کالای خریداری شده، خرید آنها از طریق نمایندگی های رسمی است.

شرکت ماهان تجهیز صنعت ایرانیان نمایندگی رسمی و قانونی شرکت های معروف و مطرح بلبرینگ سازی جهان در ایران به شمار میرود که با بیش از 25 سال سابقه در عرصه فروش انواع محصولات صنعتی در این زمینه دارای حسن شهرت میباشد.

 

تمامی محصولات عرضه شده در شرکت ماهان تجهیز صنعت ایرانیان دارای تضمین اصالت کالا هستند و همچنین به دلیل واردات گسترده و بدون واسطه با قیمت بسیار مناسبی به شما خریداران محترم تقدیم میشوند. کارشناسان مجموعه ماهان تجهیز صنعت ایرانیان آماده ارائه مشاوره تخصصی و رایگان به شما عزیزان هستند و در انتخاب بلبرینگ مورد نظر شما مشتریان گرامی را همراهی خواهند کرد.

 

ابتدا نوع بلبرینگ مورد نظر خود را تعیین کنید و سپس با توجه به فاکتور های فوق، مناسب ترین نمونه را خریداری نمایید. همچنین می توانید برای استعلام قیمت با شماره 09192001354 تماس بگیرید.

 

جمع بندی

به طور کلی بلبرینگ ها از کاربردی ترین و اصلی ترین قطعات مورد استفاده در ساخت تجهیزات صنعتی هستند. شاید ظاهر این قطعات خیلی ساده باشد اما قطعا کاربرد آن ها بسیار حائز اهمیت است. پیشگیری از ایجاد اصطکاک و سایش میان قطعات مختلف از مهم ترین وظایف ball bearing محسوب می شوند. فراموش نکنید که این قطعه نقش بسیار موثری در افزایش طول عمر دستگاه های صنعتی دارد. بنابراین اطمینان از کیفیت آن بسیار مهم و حیاتی می باشد.

مناسب ترین راه برای اطمینان از کیفیت این محصولات خرید آنها از طریق نمایندگی های رسمی و معتبر همچون ماهان تجهیز صنعت ایرانیان است، چرا که علاوه بر اینکه کالای اصلی را با بهترین قیمت در اختیار شما قرار میدهد، آن را در کوتاه ترین زمان ممکن در مکان مورد نظر شما به دست شما عزیزان میرساند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...