حتما تاکنون نام بلبرینگ، رولبرینگ، یاتاقان، بال اسکرو و قطعاتی از این قبیل به گوشتان خورده است، اما آیا میدانید که این قطعات چه چیزهایی هستند؟ آیا با تفاوت آنها با یکدیگر آشنایی دارید؟ آیا از کاربرد هر یک و اهمیت آنها در صنعت مکانیک باخبرید؟

در این مقاله میخواهیم تا شما را با قطعات مکانیک صنعتی آشنا کنیم و آنها را به طور خلاصه برای شما شرح دهیم، به طوری که پس از خواندن این مقاله تمام اطلاعات مورد نیاز از این قطعات را دریافت کرده و به دانش جامع و مختصری از قطعات مکانیک صنعتی دست یافته باشید. با ما همراه باشید.

بلبرینگ چیست

بلبرینگ ها قطعاتی هستند که باعث ایجاد حرکت و چرخش دو یا چند قطعه بر روی یکدیگر میشوند و به اندازه این مهم هستند که در حال حاضر حیات صنایع وابسته به وجود آنها است.

بلبرینگ ها با کاهش چشمگیر اصطکاک باعث میشوند که بتوان دو قطعه فلزی را بدون خوردگی، ساییدگی، استهلاک و شکستگی بر روی یکدیگر به حرکت دراورد.

بلبرینگ ها به طور کلی از یک حلقه درونی، یک حلقه بیرونی، یک قفسه نگهدارنده و تعدادی ساچمه کروی شکل ساخته شده اند و و طرز کار آن به صورت است که شفت داخل حلقه درونی قرار گرفته و در هنگام چرخش به جای اینکه دو قطعه مستقیما با یکدیگر تماس داشته باشند، ساچمه ها و روانکار بین آنها حرکت را انتقال داده و از داغ شدن و استهلاک قطعات جلوگیری میکند.

 

با انواع بلبرینگ آشنا شوید

در قسمت قبلی با بلبرینگ و کاربرد کلی این قطعه آشنا شدید، لازم است بدانید که بلبرینگ دارای انواع مختلفی است که هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند و استفاده مشخصی دارند.

در ادامه با ماهان تجهیز صنعت ایرانیان همراه باشید تا انواع بلبرینگ و کاربرد هر یک را برای شما عزیزان شرح دهیم:

  • بلبرینگ شیار عمیق

بلبرینگ شیار عمیق یکی از گونه های بلبرینگ است که به دلیل وجود شیاری دایره ای در داخل آن به این نام معروف است و از بلبرینگ های پرکاربرد صنعت به حساب می آید.

شیار موجود در این بلبرینگ خاصیت هایی از قبیل مقاومت در برابر ساییدگی، شکستگی و خوردگی را به محصول میبخشد ضمن اینکه اصطکاک را کاهش داده و باعث افزایش توان تحمل بارهای شعاعی و محوری میشود.

 

بلبرینگ شیار عمیق از حلقه بیرونی، حلقه درونی، قفسه یا کیج نگهدارنده و تعدادی ساچمه کروی تشکیل شده است و دارای انواع زیر میباشد:

  • بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه که دارای یک شیار و یک ردیف ساچمه است.
  • بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه که در آن دو شیار و دو ردیف ساچمه وجود دارد.
  • بلبرینگ شیار عمیق ساچمه خور که قابلیت افزایش تعداد ساچمه ها برای افزایش توان و کاهش سرعت را دارد.

بلبرینگ شیار عمیق در دستگاه هایی از جمله موتورهای صنعتی، موتور های برق و صنایعی از قبیل نفت و گاز، حفاری، خودروسازی و غیره کاربرد دارد.

 

  • بلبرینگ تماس زاویه‌ای

بلبرینگ تماس زاویه ای از جمله بلبرینگ های صنعتی است که میتواند بارهای شعاعی و محوری را به صورت توامان تحمل کند، اما باید توجه داشت که این بلبرینگ تنها تحمل بار محوری در یک جهت را دارد.

بلبرینگ تماس زاویه ای از حلقه داخلی، حلقه بیرونی، قفسه و ساچمه های کروی تشکیل شده است که این ساچمه ها با حلقه بیرونی زاویه خاصی دارند.

نوع طراحی بلبرینگ تماس زاویه ای علاوه بر اینکه امکان تحمل بار محوری و شعاعی را به این محصول میبخشد، باعث میشود تا این بلبرینگ از بهترین گزینه ها برای تحمل فشار زیاد به شمار بیاید.

زاویه تماس در این نوع بلبرینگ بسته به کاربرد آن متفاوت است اما در اغلب اوقات زاویه 40 درجه را برای آن بر میگزینند چرا که میزان بازدهی در این زاویه به حداکثر میرسد

 

بلبرینگ تماس زاویه ای دارای سه نوع زیر میباشد

  • تک ردیفه که در آن یک ردیف ساچمه وجود دارد
  • دو ردیفهکه در آن دو ردیف ساچمه برای افزایش توان بلبرینگ قرار دارد
  • چهار نقطه تماسی که دارای یک ردیف ساچمه بوده اما میتواند بار محوری را در دو جهت تحمل کند.

این بلبرینگ در پمپ ها، ماشین آلات سنگین، کمپرسور ها و صنایع وابسته کاربرد فراوانی دارد.

  • بلبرینگ خود تنظیم

بلبرینگ خود تنظیم یکی از تازه ترین بلبرینگ های دنیا محسوب میشود که میتواند ناترازی شفت و هوزینگ را تحمل کرده و به کار خود ادامه دهد.

ظرفیت بارگذاری بالا، استحکام خوب و توان تحمل ناهمراستایی های شفت، سبب شده تا بلبرینگ خود تنظیم یکی از بهترین گزینه ها برای تحمل بار شعاعی محسوب شود اما لازم است بدانید که این بلبرینگ نمیتواند بار های محوری را تحمل کند.

این بلبرینگ از حلقه درونی، حلقه بیرونی، قفسه با شیاری بر روی آن و دو ردیف ساچمه های گرد ساخته شده است که این طراحی خاص باعث ایجاد ویژگی بلبرینگ خود تنظیمی این بلبرینگ شده است.

 

بلبرینگ خود تنظیم دارای دو نوع زیر میباشد

  • بلبرینگ های خود تنظیم با کاسه نمد که در هر دو سمت خود دارای کاسه نمد است و به دو دسته ساده و کونیک دار تقسیم میشود.
  • بلبرینگ خود تنظیم بدون کاسه نمد که به سه دسته ساده، کونیک دار و بوش بلند تقسیم میشود که تفاوت آنها در شکل ظاهری حلقه داخلی است و کاربرد متفاوتی دارند.

بلبرینگ خود تنظیم در بسیاری از صنایع و دستگاه ها از جمله کشاورزی، نفت و گاز، خودرو سازی و تولید لوازم خانگی مانند لباسشویی کاربرد دارد

 

  • بلبرینگ کف گرد

بلرینگ کف گرد یکی از انواع پرکاربرد بلرینگ ها محسوب میشود که تنها قادر به تحمل بار محوری است و میتواند در سرعت های بالا نیز مورد استفاده قرار گیرد.

ساختار بلبرینگ‌ کف گرد با دیگر بلبرینگ ها متفاوت بوده و از واشر شفت، واشر محفظه، قفسه و ساچمه های کروی ساخته شده است؛ چرا که این نوع بلبرینگ قادر به تحمل بار های سنگین محوری است و باید طراحی مناسبی داشته باشد.، همچنین تعمیر و نگهداری این نوع بلبرینگ به راحتی صورت میگیرد.

 

بلبرینگ کف گرد دارای سه نوع زیر میباشد

  • بلبرینگ کف گرد یک طرفه که قادر به تحمل بار محوری در تنها یک جهت است و نمیتواند ناهمراستایی شفت را مهار کند.
  • بلبرینگ کف گرد یک طرفه با واشر که علاوه بر تحمل بار های محوری میتواند نا همراستایی شفت را نیز تحمل کند.
  • بلبرینگ کف گرد دو طرفه که در ساخت آنها از دو ردیف ساچمه استفاده شده و میتوانند بارهای محوری بسیار شدید را از هر دو جهت تحمل کنند.

از بلبرینگ کف گرد در صنایعی از جمله ذوب آهن، پتروشیمی،خودروسازی، کاشی، نورد فلزات و ساخت ماشین آلات کشاورزی استفاده میشود.

 

  • بلبرینگ خطی

بلبرینگ های خطی که به آنها بال بوش نیز گفته میشود یکی از انواع بلبرینگ ها هستند که میتوانند بین چند قطعه حرکت محوری و خطی ایجاد کنند. ساختار بلبرینگ خطی مانند سایر بلبرینگ ها است و از استوانه بیرونی، استوانه داخلی و ساچمه های کروی شکل تشکیل شده است.

 

بلبرینگ های خطی از جمله پرکاربرد ترین بلبرینگ های بازار به شمار میروند چرا که میتوانند بار و فشار خوبی را تحمل کنند و همچنین به دلیل استفاده از ساچمه های کروی اصطکاک بین دو قطعه را به طرز مطلوبی کاهش داده و از لقی قطعات نیز جلوگیری میکنند.

 

بلبرینگ های خطی دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم

  • بلبرینگ خطی ساده اصلی ترین نوع بلبرینگ خطی به شمار میرود و بر حسب طول و شعاع داخلی خود نام گذاری میشود و در ابعاد گوناگون در دسترس است.
  • بلبرینگ خطی باز یا شیار دار به منظور تسهیل شرایط نصب دارای شیاری در راستای طول خود است.
  • بلبرینگ خطی بلوکی به منظور امکان اتصال به بدنه و سایر قطعات به شکل بلوکی طراحی شده است.
  • بلبرینگ خطی بلوکی باز یا شیار دار که شیاری در راستای طول به بلبرینگ افزوده شده تا بتوان آن را بروی شفت های گوناگون نصب کرد.
  • بلبرینگ خطی فلنج دار بسته به نوع و کاربرد خود دارای فلنجی بر روی بلبرینگ است تا بتوان بلبرینگ را بر روی قطعه مورد نظر ثابت کرده و اتصال ایمنی برقرار کند

از بلبرینگ های خطی در دستگاه های تراش و سی ان سی، ساخت پرینتر های سه بعدی، ساخت ربات ها، صنایع خودرو سازی و تمامی صنایع و دستگاه هایی که حرکت های محوری دارند استفاده میشود.

 

  • بلبرینگ ایگرگ

بلبرینگ ایگرگ یا به عبارتی یاتاقان ایگرگ یکی از انواع پرمصرف بلبرینگ در بازار محسوب شده و دارای ویژگی های محنصر به فردی میباشد. شکل ظاهری این بلبرینگ به نوعی ترکیبی از بلبرینگ شیار عمیق و قاب محافظتی بوده و به همین دلیل میتواند بارهای شعاعی را به خوبی تحمل کرده و همچنین ارتعاشات و ناهمواری های شفت را نیز مهار کند.

قاب محافظ بلبرینگ ایگرگ نقش تکیه گاهی را در این محصول ایفا کرده و باعث میشود تا این بلبرینگ توان تحمل بارهای شعاعی زیادی را داشته باشد، اما نمیتواند بارهای محوری را تحمل کند.

 

بلبرینگ ایگرگ دارا انواع زیر میباشد

  • بلبرینگایگرگ کشویی یا UCT که از جنس مواد ترکیبی ساخته شده است.
  • بلبرینگایگرگ بلوک بالشی یا UCPیا که اصلی ترین نوع بلبرینگ ایگرگ به شمار میرود، از جنس چدن ساخته شده است.
  • بلبرینگ ایگرگ مربعی یا UCFکه دارای پایه ای مربعی شکل است.
  • بلبرینگایگرگ بیضی یا UCFL که به منظور قرار گرفتن در فضاهای کوچک به شکل بیضی طراحی شده است.
  • بلبرینگایگرگ دایروی یا UCFC که با توجه به نیاز صاحبان صنایع به شکل دایره طراحی شده است.

بلبربنگ ایگرگ در ساخت انواع نوار نقاله، ماشین های کشاورزی، تجهیزات صنعت نساجی، کشتیرانی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی کاربرد دارد.

 

 

رولبرینگ چیست

رولبرینگ نیز مانند بلبرینگ از یاتاقان های غلتشی محسوب میشود و کار آن ایجاد حرکت بدون اصطکاک دو قطعه بر روی یکدیگر است.

رولبرینگ ساختاری مشابه با بلبرینگ دارد و از حلقه درونی، حلقه بیرونی، قفسه نگهدارنده ساخته شده و تفاوت آن با بلبرینگ در این است که در قطعات به جای ساچمه از غلتک استفاده میشود.

رولبرینگ ها به دلیل استفاده از غلتک های فلزی نسبت بلبرینگ ها قادر به تحمل بار بیشتری هستند هرچند میزان تحمل سرعت کمتری دارند؛ در ادامه با انواع رولبرینگ بیشتر آشنا میشوید.

 

با انواع رولبرینگ آشنا شوید

رولبرینگ ها در صنعت دارای استفاده های فراوانی هستند و از همین رو انواع گوناگونی دارند و بر اساس شکل ظاهری، نوع طراحی، ساخت و کاربرد به دسته های مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه با ماهان تجهیز صنعت ایرانیان همراه باشید تا به طور خلاصه شما را به انواع رولبرینگ و کاربرد آن آشنا کنیم.

  • رولبرینگ بشکه‌ای

رولبرینگ بشکه ای یکی از انواع پر استفاده رولبرینگ ها محسوب میشود، چرا که توان فوق العاده ای در تحمل بارهای شعاعی دارد و همچنین میتواند از اثرات ارتعاشات و ضربه های وارد بر مجموعه جلوگیری کند. رولبرینگ بشکه ای از حلقه درونی، حلقه بیرونی، قفسه نگهدارنده و دو ردیف غلتک بشکه ای شکل ساخته شده است. نوع طراحی خاص غلتک ها سبب شده تا این رولبرینگ از مقاوم ترین و مستحکم ترین رولبرینگ های موجود در بازار به شمار بیاید.

 

زاویه ای که دو ردیف غلتک با یکدیگر و با حلقه های درونی و بیرونی میسازند به این رولبرینگ امکان تحمل ناترازی و ناهمراستایی شفت را میدهد و از این حیث رولبرینگی بسیار کاربردی محسوب میشود.

 

رولبرینگ بشکه ای دارای انواع زیر میباشد

  • رولبرینگ بشکه ای ساده که متداول ترین نوع رولبرینگ محسوب میشود.
  • رولبرینگ بشکه ای EC که غلتک های تقویت شده و میتوانند بار بیشتری تحمل کنند.
  • رولبرینگ بشکه ای با کاسه نمد که دارای یک کاسه نمد دو تکه است.

از رولبرینگ بشکه ای در ساخت ماشین آلات سنگین، صنایع خودرو سازی، پتروشیمی و غیره استفاده میشود.

 

  • رولبرینگ استوانه‌ای

یکی از پرکاربرد ترین رولبرینگ های صنعتی رولبرینگ استوانه ای است، چرا که میتواند بارهای شعاعی بسیار زیادی را تحمل کند و بازدهی بی نظیری داشته باشد. رولبرینگ استوانه ای از حلقه درونی، حلقه بیرونی، قفسه نگهدارنده و غلتک هایی استوانه ای شکل ساخته شده است که استفاده از غلتک ها به جای ساچمه باعث شده این رولبرینگ توان ویژگی ای برای تحمل بارگذاری های سنگین پیدا کند.

 

رولبرینگ استوانه ای بر اساس تحمل بار محوری به دسته های زیر تقسیم میشود

  • رولبرینگ استوانه ای شناور که قادر به تحمل بار محوری در دو جهت است.
  • رولبرینگ استوانه ای غیر شناور که قادر به تحمل بار محوری تنها در یک جهت است.

لازم است بدانید که در مجموع توان تحمل بار محوری رولبرینگ استوانه ای محدود است و نباید بار زیادی به آن وارد کرد.

 

رولبرینگ های استوانه ای بر اساس کاربرد خود دارای دسته بندی زیر میباشند

  • رولبرینگ استوانه ای ساده که دارای مدل های یک ردیفه، دو ردیفه و چند ردیفه است.
  • رولبرینگ استوانه ای پر غلتک که دارای مدل های یک ردیفه، دو ردیفه و چند ردیفه است.

این رولبرینگ ها در ساخت انواع جعبه دنده، ماشین آلات سنگین، صنایع خودرو سازی و غیره کاربرد فراوانی دارند.

 

  • رولبرینگ سوزنی

رولبرینگ سوزنی یکی از انواع پرمصرف رولبرینگ است که شباهت زیادی به رولبرینگ های استوانه ای دارد و تفاوت آن در شکل غلتک مورد استفاده در این رولبرینگ است. رولبرینگ سوزنی از استحکام زیادی برخوردار است و یکی از بهترین گزینه ها برای تحمل بار شعاعی محسوب میشود، همچنین از آنجایی که نسبت به سایر بیرینگ ها فضای کمتری اشغال میکند طرفداران زیادی دارد.

 

رولبرینگ سوزنی از حلقه درونی، حلقه بیرونی، کیج نگهدارنده و تعداد زیادی غلتک سوزنی شکل تشکیل شده است؛ غلتک های سوزنی در این رولبرینگ استوانه هایی فلزی هستند که نسبت طول به قطر آنها بسیار زیاد است و شبیه به سوزن به نظر میرسند.

 

رولبرینگ سوزنی دارای انواع زیر میباشد

  • رولبرینگ سوزنی تک ردیفه ساده که اصلی ترین نوع رولبرینگ سوزنی محسوب شده و تنها بار شعاعی را تحمل میکند.
  • رولبرینگ سوزنی تک ردیفه کف گرد که قادر به تحمل بار محوری نیز است.
  • رولبرینگ سوزنی دو ردیفه که رولبریگ های مقاومی است و میتواند بار و فشار زیاد را در دمای بالا تحمل کند.

رولبرینگ سوزنی در صنایع فضایی، ساخت هواپیما، ساعت سازی، ساخت ابزار اندازه گیری و صنایعی از این قبیل کاربرد دارد.

 

  • رولبرینگ مخروطی

رولبرینگ مخروطی یکی از انواع رولبرینگ است که قادر به تحمل بارگذاری شعاعی و محوری به صورت توامان را دارد. رولبرینگ مخروطی از یک حلقه درونی با دو لبه، حلقه بیرونی، قفسه و غلتک هایی مخروطی شکل ساخته شده است که لبه ها وظیفه جلوگیری از لغزش غلتک ها را بر عهده دارند.

 

زاویه تماس در رولبرینگ مخروطی تماس نمایانگر میزان تحمل بار محوری رولبرینگ بوده و عددی بین 10 تا 20 درجه است که هر چه بالاتر باشد رولبرینگ بار بیشتری را تحمل میکند.

 

رولبرینگ مخروطی دارای انواع زیر میباشد

  • رولبرینگ مخروطی تک ردیفه که علاوه بر تحمل بار شعاعی قادر به تحمل بار محوری تنها از یک سمت هستند.
  • رولبرینگ مخروطی دو ردیفه که علاوه بر تحمل بار شعاعی قادر به تحمل بار محوری از هر دو سمت هستند و ظرفیت بارگذاری بیشتری دارند.
  • رولبرینگ مخروطی چهار ردیفه که قادر به تحمل بارهای بسیار زیاد با سرعت دوران پایین است و به مخصوص دستگاه های نورد فلزات به حساب می آید.
  • رولبرینگ مخروطی کف گرد که به رولبرینگ سگ دست نیز معروف است و در اتومبیل ها مورد استفاده قرار میگیرد.

این نوع رولبرینگ ها در صنایع معدنی، حفاری، نفت و گاز، خودرو سازی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.

 

  • رولبرینگ کوپر اسپلیت

رولبرینگ کوپر یکی از انواع رولبرینگ ها به حساب می آید که میتوان اجزای آن را از یکدیگر جدا نمود و از همین رو یکی از رولبرینگ های پرکاربرد به حساب می آید. این ویژگی سبب شده تا رولبرینگ کوپر اسپلیت را بتوان در دستگاه هایی با موقعیت های قرار گیری سخت و خاص نصب کرد و همچنین باعث تسهیل در تعمیر و نگهداری آنها نیز میشود، چرا که در صورت خرابی هر تکه تنها همان تکه تعویض میشود و نیازی به تغییر کل رولبرینگ ایجاد نمیشود.

 

رولبرینگ کوپر اسپلیت دارای انواع زیر میباشد:

  • رولبرینگ کوپر اسپلیت استوانه ای که از یک رولبرینگ استوانه ای جدا شونده و یک محفظه نگهدارنده تشکیل شده است تا علاوه بر بار شعاعی بتواند مقدار بسیار کمی بار محوری نیز تحمل کند.
  • رولبرینگ کوپر اسپلیت مخروطی که از دو رولبرینگ مخروطی پشت به پشت با قابلیت جدا شوندگی تشکیل شده است و میتواند بارهای محوری را در کنار بارهای شعاعی تحمل کند.
  • رولبرینگ کوپر اسپلیت بشکه ای که علاوه بر توان تحمل بار های شعاعی را قادر به مهار ضربات و ارتعاشات هستند و یکی از مقاوم ترین انواع رولبرینگ به محسوب میشوند.

از رولبرینگ کوپر اسپلیت در صنایع زیادی به خصوص صنایع کشتی سازی و ساخت ماشین آلات سنگین استفاده میکنند.

 

نیدلبرینگ چیست

نیدلبرینگ یا همان رولبرینگ سوزنی یکی از انواع پر استفاده رولبرینگ در صنعت است. نیدلبرینگ ها با توجه به ساختار منحصر به فرد خود میتوانند بارهای شعاعی را به خوبی تحمل کرده و همچنین به دلیل ظرافت ساخت و طراحی بهترین گزینه برای دستگاه های کوچک و فضا های محدود به حساب می آیند. نیدلبرینگ ها مانند سایر رولبرینگ ها از حلقه درونی و بیرونی، قفسه و غلتک های فلزی ساخته شده اند، با این تفاوت که نیدلبرینگ ها غلتک های فلزی به شکل استوانه هایی بسیار بلند و نازک طراحی شده این و تعداد زیادی از آنها در قفسه قرار میگیرند.

 

نیدلبرینگ ها دارای دقت زیادی هستند و جای کمی را اشغال میکنند؛ از همین رو در صنایعی مانند ساخت هواپیما و سازه های فضایی بسیار کاربرد دارند. همچنین از نیدلبرینگ ها در ساخت ابزار های کنترلی و اندازه گیری دقیق مانند ساعت و کولیس نیز استفاده میشود. نیدلبرینگ انواع مختلفی دارد که در ادامه با آنها آشنا میشوید.

 

با انواع نیدلبرینگ آشنا شوید

نیدلبرینگ بر اساس کاربرد و کارایی خود به دسته های مختلفی تقسیم شده و در انواع گوناگونی تولید میشوند:

  • نیدلبرینگ سوزنی تک ردیفه ساده

محبوب ترین نوع رولبرینگ سوزنی به حساب می آید و تنها میتواند بار شعاعی را تحمل کند.

  • نیدلبرینگ سوزنی تک ردیفه کف گرد

این رولبرینگ علاوه بر اینکه بار شعاعی را تحمل میکند توانایی به تحمل بار محوری را نیز دارد و حتی طراحی خاص آن سبب شده تا بتواند نسبت به ضربات وارد شده به مجموعه را نیز تحمل و مهار کند.

  • نیدلبرینگ سوزنی دو ردیفه

این نوع رولبرینگ مقاوم ترین نوع محسوب شده و قابلیت تحمل بارگذاری زیادی را دارد، همچنین میتواند در دمای بالا نیز کار کند.

 

یاتاقان چیست

یاتاقان نوعی از قطعات صنعتی است که باعث ایجاد حرکت بدون اصطکاک بین دو قطعه میشود. یاتاقان ها از مهمترین ترین اختراعات بشر به حساب می آیند چرا که بدون وجود آنها صنعت مکانیک به پیشرفت های امروزه دست پیدا نمیکرد.

 

یاتاقان ها به جز تسهیل حرکت اجسام یک وظیفه مهم دیگر نیز بر عهده دارند و آن محدود کردن درجات آزادی است. درجات آزادی به جهت هایی گفته میشود که جسم میتواند آزادانه در آنها حرکت کند؛ برای بسیاری از دستگاه و ماشین های مکانیکی ما احتیاج داریم تا قطعات ما به صورت فیکس شده در جای خود به حرکت در جهت محدود مورد نظر ما ادامه دهند که این کار با استفاده از یاتاقان ها حاصل میشود.

 

با انواع یاتاقان آشنا شوید

یاتاقان ها دارای انواع گوناگونی مانند یاتاقان ساده، یاتاقان مرصع، یاتاقان غلتشی، یاتاقان لغزشی، یاتاقان خمشی و یاتاقان مغناطیسی هستند که در ادامه به توضیح دو مورد از مشهورترین آنها میپردازیم:

  • یاتاقان غلتشی خود به دو دسته رولبرینگ و بلبرینگ تقسیم میشود که در قسمت های بالایی مقاله به طور مفصل به آنها پرداختیم.
  • یاتاقان لغزشی که بیشتر به عنوان نگهدارنده قطعه مورد استفاده قرار میگیرد و با استفاده از سیالات مختلف نیرو را مهار میکند. در ایران وقتی نام یاتاقان استفاده میشود بیشتر منظور همین قطعه است.

 

بال اسکرو و کاربرد انواع آن

یکی از قطعات مهم در صنعت مکانیک بال اسکرو نام دارد. این قطعه فلزی که حرکت های دورانی را به حرکت خطی تبدیل میکند و نقش مهمی در دستگاه های صنعتی دارد. بال اسکرو از نظر ظاهری بسیار شبیه به پیچ و مهره به نظر میرسد، چرا که متشکل از یک شفت شیار دار و یک مهره متحرک بر روی آن است که داخل آن ساچمه های کروی شکل قرار دارند.

 

مهره توپی با حرکت بر روی شفت شیار دار قدرت را منتقل کرده و همزمان با چرخش حول یک محور به صورت خطی جا به جا میشود، در این حین ساچمه های موجود در مهره با کاهش چشم گیر اصطکاک بین شفت و مهره باعث میشوند تا بال اسکرو به راحتی کار کرده و از طول عمر بالایی برخوردار باشد.

 

از آنجایی که بال اسکرو دارای دقت بالا و ظرفیت تحمل بار زیادی است در تولید انواع مکانیزم های حرکتی مانند دستگاه های تراش و سی ان سی و صنایعی از قبیل خودرو سازی، هوا فضا، حفاری و معدن، نفت و گاز و صنایع وابسته کاربرد دارد.

 

کوپلینگ و کاربرد انواع آن

کوپلینگ نام قطعه ای مکانیکی است که امکان اتصال دو شفت را فراهم میکند. کوپلینگ ها میتوانند نیرو و گشتاور را از یک قطعه به قطعه ای دیگر انتقال داده و از این رو یکی از پرکاربرد ترین قطعات صنعتی به حساب می آیند.

 

کوپلیمگ ها بر اساس ساختار و کاربرد خود به دو دسته صلب و انعطاف پذیر تقسیم میشوند که هر کدام از ویژگی های خاصی برخوردارند و استفاده مشخصی دارند:

  • کوپلینگ های صلب قادر به تحمل ناترازی و ناهمواری شفت نیستند و باید در قطعاتی که کاملا همراستا به حساب می آیند مورد استفاده قرار گیرد. کوپلینگ موف، کوپلینگ فلنچی، کوپلینگ دندانه ای و کوپلینگ مخروطی نمونه هایی از این نوع کوپلینگ هستند.
  • کوپلینگ های انعطاف پذیر میتوانند بر اساس مدل و طراحی خود ناهمواری های محوری، زاویه ای و شعاعی را تحمل کنند. کوپلینگ جیسلینگر، کوپلینگ مارپیچ، کوپلینگ دنده ای، کوپلینگ فلنچی بوش دار و کوپلینگ یونیورسال نمونه هایی از این نوع کوپلینگ به شمار میروند.

از کوپلینگ ها در صنایعی نظیر از قبیل ساخت کشتی و زیردریایی، ساخت راه آهن و لوکوتیو سازی و ساخت انواع موتور ماشین آلات صنعتی استفاده میشود.

 

پولی و تسمه و کاربرد انواع آن

پولی یا فولی قطعه ای دایروی شیار دار است با استفاده از یک تسمه نیرو را از یک قطعه به قطعه ای دیگر منتقل میکند. سیستم پولی و تسمه یکی از مهمترین بخش های انتقال قدرت به حساب می آیند و بدون آنها تقریبا هیچ وسیله مکانیکی قابل استفاده نیست. پولی ها بر روی یک موتور الکتریکی نصب شده و سپس با کمک تسمه به پولی دستگاه دیگر متصل میشوند و از این طریق نیرو را انتقال میکنند.

 

پولی ها دارای انواع زیر میباشند

  • فولی ساده که یک رینگ معمولی دارای شیار است که وظیفه اصلی آن حفظ موقعیت تسمه به حساب می آید.
  • فولی سنکرون که به دلیل وجود دندانه و خار در روی سطح خود تسمه را با قدرت بیشتری کنترل میکند.
  • فولی هرز گرد که به آن تسمه سفت کن نیز میگویند و با قرار گیری در سر راه دو پولی دیگر باعث میشود تسمه حرکت مطمئن و ثابتی داشته باشد.

کاسه نمد و کاربرد انواع آن

کاسه نمد یکی از قطعات مکانیکی مورد استفاده در صنعت است که باعث میشود انواع یاتاقان، بلبرینگ و رولبرینگ عایق شده و از خروج روانکار و گریس جلوگیری کرده و همچنین مانع از ورود گرد و غبار نیز میشود.

  • کاسه نمد دو لبه که دارای یک لبه اضافی برای جلوگیری از ورود گرد و غبار به داخل دستگاه است.
  • کاسه نمد دوگانه که میتواند روانکار را تفکیک کند.
  • کاسه نمد بدون فنر که از جنس پلاستیک ساخته شده اند.

 

روغن و گریس چیست و با انواع آن ها آشنا شوید

روغن ها و گریس ها در دسته روانکارها قرار میگیرند و از اجزای مهم و مصرفی دستگاه های مکانیکی محسوب میشوند.

نقش گریس و روغن در ماشین ها بسیار حائذ اهمیت است چرا که بدون آنها قطعات فلزی که با سرعت بالا شغول کارند در کمتر از چند ثانیه داغ شده و خرابی فراوانی به بار می آورند.

گریس ها و روغن ها تفاوت هایی با یکدیگر دارند و طراح برای هر ماشین و قطعه بر اساس نیاز خود یکی از این دو روانکار را مورد استفاده قرار میدهد.

 

 برندهای معتبر جهانی تولید کننده روغن و گریس

با توجه به اهمیتی که روغن و گریس دارند بهتر است که از برند های خوب و معتبر استفاده شود. در ایران شرکت های تولید کننده روغن های صنعتی زیادی وجود دارند که از کیفیت خوبی برخوردار هستند، همچنین برند های جهانی مطرحی نیز در زمینه روغن های صنعتی و گریس فعال هستند که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم:

  • شرکت شل انگلستان
  • شرکت توتال فرانسه
  • شرکت موبیل آمریکا
  • شرکت نیناس سوئد
  • شرکت آوات ایران
  • شرکت بهران ایران
  • شرکت به تام ایران
  • شرکت ایرانول ایران
  • شرکت نفت پارس ایران

شرکت های فوق از بهترین و باکیفیت ترین برند های تولید کننده انواع روغن صنعتی و گریس به حساب می آیند.

 

برندهای معتبر جهانی تولید کننده قطعات مکانیک صنعتی

قطعات صنعتی مانند رولبرینگ و بلبرینگ قطعاتی حساس و مهم محسوب میشوند که لازم است در هنگام خرید آنها دقت به خرج داد. از آنجایی که در جهان شرکت های زیادی به تولید انواع رولبرینگ و بلبرینگ مشغول هستند، در ادامه به ذکر نام و معرفی برترین تولید کنندگان قطعات صنعتی میپردازیم:

 

شرکت سوئدی SKF بزرگترین تولید کننده قطعات صنعتی مانند بلبرینگ و رولبرینگ در جهان است. این شرکت که کار خود را در سال 1907 در گوتنبرگ سوئد آغاز کرد امروز با کیفیت ترین و گران ترین بلبرینگ های بازار را تولید میکند. همچنین شرکت SKFدر ساخت سیستم های روغنکاری، محصولات روانکاری و محصولات انتقال نیرو در دنیا فعالیت دارد. این شرکت دارای شعبات و کارخانجات بزرگی در سرتاسر جهان است و بیشاز 33 درصد بازار جهان را در دست دارد.

 

شرکت آلمانی FAG مبدع و بنیانگذار تولید بلبرینگ های نوین در جهان است و یکی از بزرگترین سازندگان این قطعات صنعتی به حساب می آید. فردریش فیشر بنیان گذار شرکت FAG در سال 1883 با ایجاد دستگاهی موفق شد تا ساچمه هایی کاملا گرد تولید کرده و از این طریق انقلابی در صنعت بلبرینگ سازی به وجود آورد. امروزه شرکت FAG با بیش از 10 میلیارد دلار درامد در سال و همچنین داشتن هزار نمایندگی در دنیا از بزرگترین سازندگان قطعات صنعتی محسوب میشود.

 

شرکت ژاپنی KOYO تولید کننده انواع بلبرینگ و رولبرینگ در جهان است و از آنجایی که از قطعات بسیار ریز تا قطعات بسیار بزرگ را تولید میکند نامی پر آوازه دارد. برند KOYO توسط یک مهندس به نام ایکیدا زنیچیرو در سال 1921 در شهر اوساکای کشور ژاپن به عنوان وارد کننده بلبرینگ تاسیس شد و از سال 1935 به تولید روی آورد. برند KOYO امروزه بیش 20 کارخانه و شعبه در سرتاسر دنیا دارد و یکی از 10 سازنده برتر رولبرینگ، بلبرینگ و یاتاقان محسوب میشود.

 

شرکت تایوانی HIWIN یکی از تولید کنندگان قطعات صنعتی است که به طور تخصصی به تولید بال اسکرو ها، لاینیر گاید ها، انواع بلبرینگ های خطی، استپ موتور، جک های صنعتی و موتور های خطی مشغول است. شرکت HIWIN در سال 1989 در تای چانگ تایوان تاسیس شد و امروزه یکی از برترین سازندگان این قطعات صنعتی محسوب میشود. شرکت HIWIN با استفاده از تکنولوزی های برتر و به روز جهان در تولید محصولات خود توانسته در طول 50 سال قدمت خود به سرمایه انسانی بیش از 6000 نفر پرسنل و سرمایه ای بالغ بر نیم میلیار دلار برسد.

 

شرکت ژاپنی NACHI یکی از به روزترین شرکت های تولید بلبرینگ و رولبرینگ در جهان است که به دلیل استفاده از ربات های پیشرفته در خط تولید خود و مکانیزم پیچیده و نوین ساخت محصولات خود در جهان شهرت فراوانی دارد. شرکت NACHI در سال 1928 در تویوما ژاپن تاسیس شد و همواره بر نوآوری در تولید تاکید داشت. شرکت NACHI با تولید محصولات با کیفیت با قیمت مناسب توانسته امروزه بالغ بر 50 شعبه و دفتر در سراسر جهان تاسیس کند و از نام آوران این عرصه محسوب شود.

 

برند ژاپنی IKO یکی از با کیفیت ترین انواع بلبرینگ و رولبرینگ های جهان را با قیمت مناسب تولید میکند. شرکت ژاپنی نیپون تامپسون در دهه 50 تاسیس شد و از سال 1963 محصولات تولیدی خود را با نام IKO روانه بازار میکند. معروف ترین محصول شرکت IKO رولبرینگ های سوزنی این شرکت است که سهمی بسزا در صنایع نساجی دارد و یکی از برترین رولبرینگ های سوزنی در دنیا محسوب میشود. برند IKO در تولیدات خود از آلیاژ های با کیفیت استفاده میکند و این مسئله باعث شده تا این شرکت در فهرست 10 تولید کننده برتر قطعات صنعتی به حساب می آید.

 

برند آلمانی INA از سازندگان مطرح بلبرینگ و رولبرینگ در دنیا است که با دارا بودن یکی از بزرگترین کارخانجات تولید فولاد دنیا مواد اولیه خود را تولید میکند و از آنها در ساخت انواع قطعات صنعتی استفاده میکند. شرکت INA در سال 1943 به عنوان زیر مجموعه ای از گروه صنعتی شیفلر تاسیس شد و خیلی زود تبدیل به یکی از بزرگترین تولید کنندگان اروپا تبدیل شد. شرکت INA با ساخت نوعی رولبرینگ سوزنی بهبود یافته باعث انقلابی در صنعت موتور های خودرو ، به طوری که امروزه اکثر اتومبیل های آلمانی در ساخت موتور خود خود از بلبرینگ ها و رولبرینگ های شرکت INA استفاده میکنند. شرکت INA به نوعی خواهر شرکت FAG محسوب میشود و بیشتر تمرکز خود را بر روی تولید بیرینگ های خطی معطوف مینماید.

 

شرکت ژاپنی THK یکی از برترین سازندگان و بنیان گذار بیرینگ های خطی و لاینیر گاید در دنیا است. محصولات این شرکت به کیفیت بالا و پیشرو بودن در زمینه های طراحی و ساخت در جهان زبانزد هستند، به طوری که بسیاری از دستگاه ها و ماشین هایی که با حرکت های محوری و خطی کار میکنند محصولات این برند را مورد استفاده قرار میدهند. برند THK در سال 1971 در توکیو تاسیس شد و از همان ابتدا با گام هایی صحیح و مطمئن سعی در بدست گرفتن بازار داشت و با ساخت لاینیر گاید ها و بیرینگ های خطی کاری انقلابی در زمینه قطعات صنعتی در جهان به وجود آورد.

 

شرکت ژاپنی NTN سومین سازنده بزرگ انواع بلبرینگ و رولبرینگ در جهان محسوب میشود که با تولیدات با کیفیت و نوآورانه نقش مهمی در بازار جهانی ایفا میکند. شرکت NTN یکی از پیشرو ترین و نوآورترین کمپانی های سازنده قطعات مکانبک صنعتی در جهان محسوب میشود و سالیانه بیش از 70 درصد از محصولات خود را در خارج از مرز های ژاپن به فروش میرساند. برند NTN در سال 1918 در ژاپن تاسیس شد و امروزه پس از 100 سال فعالیت بیش از 200 شعبه در 5 قاره و بیش از 20 هزار پرسنل دارد و یکی از مطرح ترین شرکت های تولید کننده قطعات صنعتی به حساب می آید.

 

جمع بندی

در پایان امیداریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و توانسته باشیم دانش شما را در زمنیه آشنایی و شناخت قطعات مکانیک صنعتی افزایش داده باشیم؛ لازم به ذکر است که شما عزیزان میتوانید با مراجعه به صفحه فروشگاه ماهان تجهیز صنعت ایرانیان نسبت به خرید انواع بلبرینگ، رولبرینگ، یاتاقان، بال اسکرو، روغن و گریس اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...