با روغن های صنعتی بیشتر آشنا شوید

روغن های صنعتی که آنها را به اختصار روغن می نامیم، دسته ای از روانکار ها هستند که باعث تسهیل حرکت بین دو یا چند قطعه میشوند. روغن های صنعتی اصطکاک را کاهش داده و نه تنها از خوردگی و ساییدکی قطعات جلوگیری میکنند، بلکه بازدهی و راندمان را نیز به طور چشمگیری افزایش میدهند.

روغن ها بخش بسیار مهمی از صنایع مکانیکی محسوب میشوند و میتوان گفت که حیات صنعت مکانیک در گرو روغن کاری و روانکاری صحیح و به موقع است، چرا که در غیر این صورت قطعات در زمان بسیار کوتاهی از بین میروند.

 

روغن چیست

همانطور که گفته شد روغن های صنعتی اصطکاک را کاهش میدهند و مانع از خوردگی و ساییدگی قطعات میشوند، اما این تنها دلیل استفاده روغن ها نیست، بلکه روغن ها خواص و ویژگی های دیگری نیز دارند که در ادامه به آنها میپردازیم.

یکی از ویژگی های روغن خاصیت خنک کنندگی آن است. قطعات مکانیکی در اثر حرکت متناوب و دائمی دمای بسیار بالایی پیدا میکنند، به طوری که اگر گرما مهار نشده و خنک نشوند خیلی زود از جای خود خارج شده و دچار تغییر شکل میشوند، که این امر عموما همراه است با پارگی پوسته و شکستگی قطعات که طبیعتا هزینه بسیار زیادی را بر روی دست افراد میگذارد.

در نتیجه روغن علاوه بر اینکه به عنوان روانکار فعالیت میکند، نقش خنک کنندگی نیز دارد. روغن انتقال حرارت را به خوبی انجام میدهد و مانع از افزایش دمای بی رویه قطعات میشود.

نکته مهم در ارتباط با روغن ها این است که روغن های صنعتی ممکن است در اثر استفاده توسط گرد و غبار یا سایر آلاینده های محیطی مانند ریز ذرات فلزی آلوده شوند، در این صورت روغن نه تنها نمیتواند به روانکاری قطعات کمک کند، بلکه همچون یک سمباده آهنی شروع به تراشیدن فلزات میکند.

برای حل این مشکل دستگاه هایی که از روغن برای روانکاری استفاده میکنند، مکانیزمی را طراحی میکنند که روغن دائما در حال گردش باشد و در مسیر آن فیلتر قرار میدهند. به این ترتیب روغن همواره از فیلتر عبور کرده و چنانچه دارای آلاینده باشد پس از عبور فیلتر همچون روغن جدید تمیز میشود و میتواند بدون مشکل به فعالیت خود ادامه دهد.

ایجاد مکانیزم و سیستم گردن روغن علاوه بر اینکه موجب تمیزی روغن میشود خاصیت هایی دیگری نیز دارد. یکی از مهمترین خاصیت هایی گردش روغن کمک فراوان به انتقال حرارت است. روغنی که در اثر برخورد با قطعات فلزی داغ شده، در اثر گردش و طی مسیر خنک میشود و با دمایی بسیار پایین تر وارد قطعه میشود.

همچنین این کار مانع از ته نشین شدن روغن شده و روغن را تازه تر حفظ میکند و کمک میکند تا لزجت و خاصیت روان کنندگی خود را حفظ کند.

ذکر این نکته نیز حانذ اهمیت است که روغن ها مناسب ترین روانکار جهت استفاده در سرعت های بالا هستند و بهتر است که برای این سرعت ها به جای گریس از روغن استفاده شود.

 

مشخصات فنی روغن

روغن های صنعتی از پرکاربرد ترین مواد در صنعت مکانیک محسوب میشوند، چرا که تمامی فعالیت ها و دستگاه های مکانیکی با قطعات فلزی سر و کار دارند و قطعات فلزی نیز برای حرکت بدون اصطکاک و مشکل به روانکاری نیازمندند.

به همین دلیل روغن های فراوانی برای استفاده های گوناگون ساخته شده اند، اطلاعاتی که تمایز این روغن ها را از یکدیگر معلوم میکنند را مشخصات فنی می نامند.

مشخصات فنی به عبارتی مجموعه ای از اطلاعاتی است که برای استفاده از روغن به آنها نیاز داریم، این اطلاعات عبارتند از شاخص گرانروی، نقطه اشتعال، نقطه ریزش و چگالی در دمای (C°)15؛ همانطور که مشاهده کردید بدون داشتن این اطلاعات و مشخصات فنی نمیتوان روغن مناسب با دستگاه را تهیه کرد.

مشخصات فنی مهمترین قسمتی است که باید در هنگام خرید روغن به آن توجه داشت، چنانچه این مشخصات با نیازهای دستگاه مطابقت نداشته باشد نمیتوان از روغن استفاده کرد زیرا ممکن است خطراتی جدی از قبیل آتش سوزی و شکستگی قطعات را به همراه داشته باشد.

با روغن های صنعتی بیشتر آشنا شوید

ساختار روغن

روغن های صنعتی به طور کلی حاصل ترکیب روغن پایه و افزودنی های مختلف است.

جالب است بدانید که با اینکه بیش از 80 درصد روغن های صنعتی را روغن پایه تشکیل میدهد، اما میزان اثرگذاری افزودنی ها به اندازه ای است که نقش مهمترین در خاصیت ها و ویژگی های نهایی روغن ایفا میکنند.

روغن پایه به سه دسته معدنی، سینتیک و نیمه سینتیک تقسیم میشوند که در ادامه به صورت مختصر هر یک را معرفی خواهیم کرد:

 

  • روغن پایه معدنی یا مینرال

این روغن نوعی فراورده از نفت خام است که پس از پالایش و انجام عملیات های پتروشیمی بدست می آید و ریشه ای طبیعی دارد، از همین رو به آن معدنی گفته میشود.

 

  • روغن سینتیک

روغن سینتیک کاملا مصنوعی بوده و بدست انسان ساخته میشود، این روغن ها به جهت بهبود خواص روغن های معدنی و غلبه بر محدودیت های آنها ساخته شدند.

 

  • روغن های نیمه سینتیک

نیز به روغن هایی گفته میشود که روغن پایه آنها ترکیبی از روغن سینتیک و روغن معدنی است تا علاوه بر اینکه خواص سینتیک را دارند از مزایای روغن معدنی نیز بهره مند شوند.

 

کاربرد روغن

روغن ها در صنعت دارای استفاده زیادی هستند، مواردی از قبیل گیربکس ها یا جعبه های دنده، موتور ماشین آلات مکانیکی و وسایل نقلیه ، ماشین آلات کشاورزی، صنایع نفت و گاز، کمپرسور ها، توربین ها و غیره از معروف ترین نمونه هایی هستند که از روغن برای روانکاری استفاده میکنند.

با روغن های صنعتی بیشتر آشنا شوید

نحوه عملکرد روغن

همانطور که از نام آنها پیداست روغن ها نوعی روانکار هستند، یعنی وظیفه ایجاد حرکتی روان بین اجزای لغزنده و محرکت قطعه را بر عهده دارند. اما چگونه روغن باعث تسهیل حرکت قطعات میشود؟ برای پاسخ با ما همراه باشید.

روغن ها از سیالاتی هستند که میتوان از آنها به عنوان روانکار استفاده کرد، از نظر ساختاری مولکول های روغن به روی یکدیگر میلغزند و بسیار سریع حرکت میکنند، در صنعت مکانیک قطعات را در ردون روغن قرار میدهند تا روغن بتواند فضای بین قطعات و اجزای محرک را پر کند.

پس از اینکه قطعات مکانیکی درون روغن قرار گرفتند، روغن دیواره ای نازک بین قطعاتی که در حال حرکتند میسازد، به این صورت روغن مانع ساییدگی قطعات فلزی بر روی یکدیگر شده و از خوردگی آنها جلوگیری میکند. همچنین روغن اصطکاک را میزان قابل توجهی کاهش داده و این امر سبب میشود تا قطعات با صرف انرژی مشابه بازدهی بالاتری داشته باشند.

 

انواع روغن

روغن های صنعتی برای مصارف گوناگون د رانواع مختلفی تولید میشوند، در ادامه با ماهان تجهیز صنعت ایرانیان همراه باشید تا شما را با تعدادی از معروف ترین و پرکاربرد ترین روغن های صنعتی آشنا کنیم:

 

  • روغن موتور

بدون شک معروف ترین روغن صنعتی روغن موتور است و تمامی افراد حداقل یک بار آن را از نزدیک دیده اند، جالب است بدانید که روغن موتور صرفا مخصوص موتور خودرو نیست، بلکه هر نوع وسیله مکانیکی برای ادامه حیات خود نیازمند به روغن موتور مخصوص به خود است.

وظیفه اصلی روغن موتور روانکاری سیستم موتور و قطعات درونی آن است تا از خوردگی و ساییدگی در امان باشند. علاوه بر این وظیفه انتقال گرما را نیز بر عهده دارد و از افزایش دما جلوگیری میکند، چرا که روغن موتور نسبت به گرم شدن مقاوم بوده و میتواند حرارت را منتقل کند.

 

  • روغن هیدرولیک

روغن های هیدرولیک نیز یکی از پرکاربرد ترین و بهترین روغن های صنعتی محسوب می شوند. وظیفه اصلی این نوع روغن انتقال نیرو است و در کنار آن به عنوان روانکار و خنک کننده اجزای مختلف سیستم ایفای نقش میکند. همچنین روغن هیدرولیک با تکیه بر ساختار خود مانع از خوردگی و پوسیدگی قعات نیز میشود.

استفاده از روغن برای انتقال نیرو یکی از مصارف جدیدی است که برای این روانکار بی نظیر ساخته شده است.

 

  • روغن کمپرسور

روغن کمپرسور وظیفه دارد تا گرما را انتقال داده و کمپرسور را خنک نگه دارد، به همین دلیل باید تحمل گرمایی بالایی داشته باشد و بتواند حرارت را به راحتی منتقل کند، همچنین روغن کمپرسور نقش مهمی در حفظ سلامت دستگاه دارد چرا که ذرات معلق در صورت وجود در این روغن ته نشین شده و به دشتگاه آسیبی نمیزنند.

 

  • روغن گیربکس یا واسکازین

واسکازین یا روغن گیربکس نوعی روغن مخصوص جعبه دنده ها است که مهمترین کاربرد های آن بهبود حرکت قطعات گیربکس و جلوگیری از ساییدگی و خوردگی آنها است. این روغن نقشی اساسی در قدرت گیربکس ایفا میکند و هر چقدر کیفیت بالاتری داشته باشد گیربکس راحت تر کار میکند و به تبع آن کلیت سیستم با افزایش بهره وری رو به رو میشود. روغن گیربگس از جمله روغن های گران بازار به حساب می آید.

 

  • روغن ترانسفورماتور

روغن ترانسفورماتور با سایر روغن های صنعتی تفاوت بسیار بزرگی دارد؛ روغن ترانسفورماتور عایق بوده و رسانای جریان برق نیست. همچنین به دلیل استفاده خاصی که دارد میتواند گرما را به خوبی تحمل کرده و بر خلاف سایر روغن های صنعتی قابل اشتغال نیست، چرا که در غیر این صورت ممکن بود در اثر تماس با جریان برق به راحتی شعله ور شود.

 

  • روغن توربین

اصلی ترین وظیفه روغن توربین روانکاری قطعات و اطمینان از کارکرد نرم و بدون خرودگی آنها است. این روغن با انتقال حرارت مناسب حرکت قطعات توربین را بهبود بخشیده و از زنگ زدگی و پوسیدگی قطعات جلوگیری میکند.

روانکاری با روغن

برای روانکاری با روغن اولین نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که دستگاه و قطعه مورد نظر شما برای روانکاری با روغن ساخته شده باشد، چرا که روغن تنها روانکار مورد استفاده در صنعت نیست و در موارد زیادی از گریس استفاده میشود؛ از آنجایی که نمیتوان این دو روانکار را به جای یکدیگر مورد استفاده قرار داد، لازم است تا نسبت به روانکار صحیح مورد استفاده در قطعه اطلاعات لازم را کسب کنید.

نکته مهم دیگر در رابطه با روانکاری با روغن این است که روغن ها انواع مختلفی دارند و هر کدام دارای خواص و ویژگی های منحصر به فردی هستند و دارای شاخص گرانروی، نقطعه اشتعال و نقطه ریزش مخصوص به خود میباشند، در نتیجه نمیتوان به دلخواه و به صرف روغن بودن از آنها به عنوان روانکار استفاده کرد، بلکه باید بر اساس عملکرد دستگاه و سایر متغیر های صنعتی بهترین گزینه را جهت استفاده در دستگاه انتخاب کرد.

 

نکات نگهداری و استفاده از روغن

در ارتباط با روغن ها باید به این اصل مهم توجه کرد که به طور کلی روغن ها از مواد مصرفی به حساب می آیند، یعنی اینکه در زمان های مشخص نیازمند تعویض هستند، ضمن اینکه در طول مدت استفاده نیز باید آنها را به صورت منظم بررسی کرد.

در استفاده از روغن ها باید به دمای دستگاه توجه ویژه ای داشت، روغن ها دارای مشخصات فنی مختلفی هستند و در بازه های دمایی معینی کار میکنند، به همین دلیل باید به دمای دستگاه و روغن توجه داشت تا از محدوده مشخص شده و بازه تعیین شده فراتر نرود.

روغن ها پس از استفاده و سپری شدن طول عمر خاصیت خود را دست میدهند نیازمند جایگزینی هستند، در غیر این صورت خود آنها تبدیل به عاملی میشود که به دستگاه لطمه وارد کرده و باعث خرابی قطعات میگردد.

طول عمر هر روغن بر اساس جنس روغن و نوع کارکرد دستگاه متفاوت است و در هنگام طول عمر نیز از اطلاعاتی است که به خریداران داده میشود، در ارتباط با طول عمر روغن جالب است بدانید که روغن ها در صورت رسیدن به مقدار مشخصی کارکرد دستگاه باید تعویض شوند، اما اگر در مدت زمان مشخصی که از طرف شرکت سازنده بیان میشود، به کارکرد مورد نظر نرسند نیز باز نیازمند تعویض هستند و نمیتوان آنها را به صرف اینکه مقدار زیادی کار نکرده اند تعویض نکرد.

راهنمای خرید روغن

روغن های صنعتی انواع مختلفی دارند و شرکت های ایرانی و خارجی زیادی آنها را تولید میکنند. مهمترین نکته در هنگام خرید این محصولات توجه به مشخصات فنی آنهاست. از آنجایی که قیمت روغن های داخلی و خارجی تفاوت بسیار زیادی دارد، بهتر است در هنگام خرید از فروشگاه خرید خود را انجام دهید که انواع روغن های صنعتی را از برند های شناخته شده ایرانی و خارجی داشته باشد، در این صورت میتوانید نسبت به پیشنهادات فروشگاه اطمینان مناسبی داشته باشید.

شرکت ماهان تجهیز صنعت ایرانیان یکی از بزرگترین مرجع های خرید انواع روغن صنعتی محسوب میشود، این شرکت روغن های داخلی و خارجی را در ابعاد مختلف برای فروش عرضه میکند و علاوه بر آن شما مشتریان گرامی میتوانید پیش از خرید از خدمات رایگان مشاوره تخصصی کارشناسان مجموعه نیز بهره مند شوید.

ابتدا نوع محصول مورد نظر خود را تعیین کنید و سپس با توجه به فاکتور های فوق، مناسب ترین نمونه را خریداری نمایید. همچنین می توانید برای استعلام قیمت با شماره 09192001354 تماس بگیرید.

جمع بندی

فروشگاه ماهان تجهیز صنعت ایرانیان انواع مختلف روغن های صنعتی را از کارخانجات داخلی و خارجی برای شما عزیزان جمع آوری کرده و شما میتوانید بر حسب نیاز خود نسبت به خرید هر یک اقدام نمایید. ماهان تجهیز صنعت ایرانیان محصولات خود را با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت در اختیار شما خریداران محترم قرار داده و آنها در محل مورد نظر شما تحویل میدهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...